2010 blev ett överraskningens år.
Framgången vid Svensk vinbedömning, där vårt röda vin "Sandhammarens Red Wine" godkändes och belönades med diplom och ros stimulerade oss på Österlens vingårdspark Tygeå till en storsatsning för framtiden. Även om planerna fanns där tidigare satsade vi på att få vårt nya och moderna vineri i ordning inför årets skörd. En högmodern maskin, som avstjälkar och krossar druvorna finns på plats. Druvmassan pumpas sedan över till rostfria jästankar, där urlakning och primärjäsningen äger rum. I dessa tankar kan vi också reglera temperaturen och därmed hastigheten i jäsningsprocessen. På en tidpunkt som vinmakaren bestämmer förs druvmassan över till vinpressen, där man pressar druvorna med stor varsamhet. Den ädla vätskan hälls tillbaka i jästankarna för att jäsningsprocessen ska fortsätta. I ett senare skede kommer vår moderna plattfilteranläggning att användas för att det färdiga vinet ska bli kristallklart. Vineriet måste nu godkännas av ett antal myndigheter. Då vinproduktionen klassas som "livsmedelshantering" finns det ett antal krav som måste uppfyllas. Vi hoppas verkligen att vi har lyckats med detta.
Intrimmning av den nya anläggningen,
en nödvändighet inför årets vinifiering